Duizenden studenten zijn dit jaar bezig met projecten voor LF2018 in LC

Student life 08-02-2018

Herman van Veen onthulde donderdag een kunstwerk van studenten van de Friese Poort.

(Nieuws van de Leeuwarder Courant)

Foto: Hoge Noorden / Jaap Schaaf

Als de veelbesproken Mienskip van Culturele Hoofdstad ergens bestaat, dan is het wel bij de onderwijsinstellingen in Friesland. Duizenden studenten van de instellingen voor mbo en hbo gaan dit jaar aan de slag voor LF2018. Onderwijs en culturele activiteiten blijken een dankbare combinatie.

Honderden tegeltjes

Herman van Veen luisterde de aftrap van de activiteiten op ROC Friese Poort op. Hij onthulde een uit circa 450 schilderijtjes bestaand kunstwerk in de hal van het schoolgebouw aan Wilaarderburen. De basis daarvoor werd al in 2015 gelegd bij het afscheid van Gooitsen Eenling bij de mbo-instelling. Van Veen en Eenling zijn bevriend en zetten het project ‘Eltsenien’ op: studenten maakten kleine schilderijtjes; Van Veen nam er ook eentje voor zijn rekening.

In zijn typische timbre zei Van Veen: ,,En ziet, het lijkt gelukt. Ik ga het nu onthullen’’, waarna het enorme kunstwerk zichtbaar werd. De honderden kleine tegeltjes leveren samen een gezicht op. Het schilderijtje van Van Veen is de linkerpupil.

‘Op vakantie hoef je dit jaar toch niet, want nergens wordt het leuker dan hier’

Oeds Westerhof, directeur van LF2018, zei trots te zijn op hetgeen tot dusverre al is bereikt. Meteen riep hij studenten op om in te tekenen voor het promotieteam dat in de zomer reclame gaat maken voor de activiteiten in Leeuwarden en de rest van de provincie. ‘Schrijf je in! Op vakantie hoef je dit jaar toch niet, want nergens wordt het leuker dan hier.’

Eetbare kunst

Daarmee vormen studenten ook dankbare handjes voor de vele projecten en producties van Culturele Hoofdstad. Samen met die van de andere onderwijsinstellingen leveren studenten zo een grote bijdrage aan LF2018.

Studenten van ROC Friesland College zijn bijvoorbeeld al lange tijd bezig met het maken van het meubilair voor Opera Spanga, vertelt Anneke Holwerda. En de expositie over Mata Hari in het Fries Museum werd door studenten van opleidingen als Artiest Dans, Artiest Theater en Film en Media aangegrepen om een eigen expositie te organiseren.

Horecastudenten van de Friese Poort maakten donderdag een eetbaar kunstwerk, dat veel belangstelling trok. Ze doen dat op 26 maart nogmaals tijdens een ‘Diner van de Toekomst’, aldus Gerard Voskuilen van de opleiding.