Uitkijker Djayden bezocht Natuurmuseum Fryslan

Cultuur 07-12-2017

RECENSIE Natuurmuseum Fryslân ~tentoonstellingen stormhout & buitengewone beesten~

Enige tijd terug op het Uitfestival werden we als uitkijkers uitgenodigd om de tentoonstellingen stormhout en buitengewone beesten te bekijken. Aan mij de taak om vandaag het natuurmuseum te bezoeken en er een recensie over te schrijven.

Het contact vooraf was al heel prettig en bij binnenkomst bleek de mevrouw achter de balie goed op de hoogte te zijn van mijn komst. Na doorvragen kreeg ik uitleg over welke tentoonstellingen ik waar kon vinden. Bij binnenkomst viel ook meteen op dat het rolstoeltoegankelijk is en, voor sommige niet geheel onbelangrijk, gratis wifi. Ook kon ik mijn jas kwijt in de garderobe en was er nog een leuk winkeltje.

Ik vervolgde mijn weg en kwam uit op een soort binnenplaats. Hier had de tentoonstelling stormhout plaats gemaakt voor de opbouw van het NK prepareren. Een mooi fries paard stond al klaar, wow wat mooi gedaan! Dit wekte wel meteen mijn interesse om wellicht terug te komen als dit helemaal staat. Hier kon ook wat eten/drinken gehaald worden en er was gratis water. Hierna bezocht ik de tentoonstelling buitengewone beesten. Ik heb mijn ogen uitgekeken. Wat bijzonder om te zien! Diverse buitengewone beesten stonden in drie zaaltjes tentoongesteld met diverse opdrachtjes voor kinderen en tekst wat zowel voor oudere kinderen als volwassenen goed te begrijpen is.

De stormhout tentoonstelling was verplaatst naar het zaaltje erachter. Heel tof weergegeven hoe creatieve kunstenaars van stormhout iets onwijs moois hebben gemaakt. Beneden was ook nog een open atelier waar werd geprepareerd. Zeer interessant voor de mensen die een wat sterkere maag hebben dan dat ik heb.

Boven kwam ik aan in verwonderland. Dit was meer op kinderen gericht, maar zeker leuk om doorheen te lopen. Vooral veel opgezette dieren waren hier tentoongesteld. Kinderen konden lekker veel doen zoals een quiz, spelletjes, ruiken, ervaren hoe het is om blind te zijn etc. Helemaal bovenin is Darwin’s zolder te vinden wat weer meer gericht is op volwassenen.
Het is niet supergroot en vooral gericht op kinderen. Ik ben er ongeveer in 1,5 uur doorheen gelopen, maar de tentoonstellingen stormhout en buitengewone beesten zijn een grote aanrader!

De tentoonstellingen zijn beide nog tot 7 januari te zien. Als student betaal je €4,50 om het hele museum te bezoeken.