Sport en aanbod

Studentensport Leeuwarden biedt een variatie van verschillende sporten aan. Teamsport, balsport, individuele sport en ga zo maar door. Weet jij nog niet echt wat jouw sport is? Los van dat je ze natuurlijk allemaal mag uitproberen, vind je hieronder het sportoverzicht van de basis sportpas.

Ultimate frisbee is een teamsport die zowel binnen als buiten gespeeld kan worden. De combinatie van atletisch vermogen en nauwkeurigheid maken de sporten spectaculair om te zien en intens om te spelen. De nadruk op fair-play en zelfregulatie is bovendien uniek. In de frisbeesport bestaat geen scheidsrechter waar je je achter kunt verschuilen. Je kunt alleen winnen als je werkelijk beter bent dan je tegenstander! 

Basketbal wordt op bijna elk continent door zowel mannen als vrouwen beoefend. Twee teams van elk vijf aan het spel deelnemende spelers en zeven wisselspelers komen tegen elkaar uit. Het doel van het spel is de bal te veroveren en deze door een ijzeren ring – de basket – te werpen en te verhinderen dat de tegenstander hetzelfde doet. Bij Leeuwarden Studentensport zijn er twee basketbaltrainingen in de week. Tijdens de trainingen is er aandacht voor zowel techniek en tactiek als het spelen van partijtjes voor de fun!

 

Tijdens de lessen Hatha Yoga  wordt fysiek gewerkt om het lichaam fit, krachtig en leniger te maken en tegelijkertijd de geest tot rust te brengen. Daarvoor hoef je niet lenig of sterk te zijn, je hoeft niet ‘goed’ in yoga te zijn. Juist als we niet lenig of sterk zijn, is het verstandig om daar aan te werken. Het draait om evenwicht en uiteindelijk wordt via inspanning en ontspanning toegewerkt naar een staat van balans en evenwicht.

 

Volleybal is een echte teamsport waarbij twee teams tegenover elkaar staan, gescheiden door een net. Elk team bestaat uit zes spelers. Het doel van het spelletje is door middel van het slaan of tikken van een bal, de bal op het speelveld bij de tegenstander te krijgen. Een geslaagde poging, of wanneer de tegenstander een fout maakt, levert een punt op. Bij Studentensport Leeuwarden hebben we een gevorderden en een beginnersgroep waardoor er op niveau getraind kan worden.

 

Bodyweight Power is een individuele groepstraining die draait om krachttraining met je eigen lichaamsgewicht. Chin ups, push ups, squats, dips en legraises zijn een aantal voorbeelden die je vast en zeker terug ziet komen tijdens de workout!

 

High Intensity Training is een workout met een (zeer) hoge intensiteit. De training draait om explosiviteit waarbij een gecontroleerde/langzame uitvoering van de oefeningen erg belangrijk is. De volgorde van oefeningen is van groot naar klein en gemiddeld 6 tot 10 oefeningen per training. De weerstand wordt geleidelijk opgevoerd om je lichaam uit te blijven dagen.

 

Badminton is een snelle racketsport die in de zaal wordt gespeeld. Bij Studentensport Leeuwarden kun je kiezen tussen de beginners en gevorderden groep. Er wordt getraind op techniek en tactiek en daarnaast er is voldoende ruimte en tijd om in partijvorm te spelen. 

 

Vinyasa yoga is een dynamische vorm van yoga en is momenteel de meest voorkomende yogastijl. Vinyasa staat ook wel bekend als Flow yoga: je kunt dit het beste voor je zien als coördinatie van een flow van bepaalde houdingen op de beweging van de ademhaling.

 

Futsal is een zaalsport, een zaalvariant van het voetbal. Futsal of zaalvoetbal wordt gespeeld in een sporthal en met een plofbal (een voetbal maat 4 die bijna niet stuitert). Een wedstrijd wordt met vijf tegen vijf gespeeld voor een periode van twee maal 25 minuten. De sport kent eigen regels en de grootte van het speelveld is ongeveer 40 bij 20 meter. Tijdens de trainingen van Studentensport Leeuwarden is er aandacht voor zowel techniek en tactiek als het spelen van partijtjes voor de fun!

 

Tabata is de naam van een type intervaltraining waarbij je zelf de intensiviteit van de training kan bepalen. In een korte tijd toch een complete workout kunnen doen, daar draait tabata om. Tijdens de intervaltraining doe je intensief 20 seconden een oefening,  heb je 10 seconden rust en doe je in totaal 8 herhalingen. 

 

Bij Dodgeball Games leer je het echte dodgeballspel te spelen. Het spelletje trefbal kent iedereen.  Sinds een aantal jaar is daar nu ook een sportvariant van: Dodgeball. Bij Dodgeball Games leer je het echte dodgeballspel te spelen.Twee teams van zes spelers, vijf ballen, afgooien, ontwijken, afweren & vangen.Bij dogeball komt een heleboel tactiek kijken. Eén vangbal kan al de ommekeer van een set betekenen. Een enkele bal gooien kan dus een groot risico zijn en samenwerken en communicatie om meerdere ballen tegelijk te gooien is een must. Alle ballen gooien is ook een risico. Ter verdediging kun je ze ook goed gebruiken om af te weren, er mee te dreigen en een tegenaanval te doen. Kom jij meedoen met dit razendsnelle spel?

Dodgeball Fun


De naam zegt het al! Bij dodgeball fun draait het allemaal om plezier en ouwehoeren. Lekker net als vroegâh tijdens de gymles elkaar afgooien. Een leuke manier om fit te blijven!

[NIEUW!] Chi Neng Qigong

Chi Neng (Zhineng) Qigong is een Chinese bewegingsleer die lichaam en geest versterkt. Dat kunnen wij allemaal wel gebruiken toch? Zo leggen zij uit: de eenvoudige sierlijke oefeningen stimuleren de doorstroom van energie (Qi) en maken je lichaam ontspannen en krachtig. Je leert je eigen energie te beheren op alle levensgebieden; fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. De nadruk ligt op het oefenen in combinatie met een ontspannen maar gefocuste aandacht. De unieke theorie van CNQ omvat het Boeddhisme, Taoïsme, Confucianisme, de Traditionele Chinese Geneeskunde met een link naar de moderne wetenschap.

Deze eeuwenoude Chinese bewegingsleer is ontwikkeld door Dr. Pang Ming. Deze medische qiqong-vorm is bekend en geliefd vanwege het krachtige effect op de gezondheid. Het doel van CNQ is om de de wetten van het leven te begrijpen in de context van mens, maatschappij en natuur en deze toe te passen door oefening en zelfontwikkeling. 

[NIEUW!] One Wall Handball

One Wall Handball heeft wel wat weg van squash. Het is een snelle sport die gespeeld wordt op een baan met alleen een frontmuur, waarbij de bal in plaats van met een racket met de hand of de vuist wordt geslagen. One Wall Handball kan één-tegen-één of twee-tegen-twee worden gespeeld. Het is de bedoeling de bal met de hand of vuist vanuit de opslagzone via de muur in ontvangzone te brengen. De tegenpartij moet dan proberen de bal voor de tweede stuit opnieuw via de muur in het speelveld te slaan. Als één van de beide partijen er niet in slaagt de bal geldig te retourneren, dan heeft de andere partij de rally gewonnen. One Wall Handball wordt wereldwijd zowel indoor als outdoor gespeeld. Dat is niet zo vreemd. Het enige wat je nodig hebt om dit flitsende spelletje te spelen is een muur en een bal.