Een studie of tussenjaar, waar kies je voor in 2021?

Je zult in de afgelopen maanden vooral veel digitaal onderwijs hebben gehad. Al waren eindexamenleerlingen wel meer op school, echt ideaal was het natuurlijk niet. De grote vraag is dan ook: wat ga jij straks doen, een studie of toch eerst een tussenjaar?

 

Voor- en nadelen van direct gaan studeren

Na je middelbare school of mbo direct gaan studeren? Oh yes! Er zijn voordelen om meteen te gaan studeren, maar ook wel een paar nadelen. De voordelen voor jou:

  • Je bent eerder afgestudeerd en klaar om die euro’s te verdienen.
  • Sociale contacten heb je in de afgelopen maanden waarschijnlijk wel gemist. Je studententijd is vól sociale contacten. Op je opleiding met medestudenten, in de kroegjes en op events, maar natuurlijk ook als je lid wordt van een studentenvereniging.
  • Je gaat in één keer dooooorrrrrr vanuit je middelbare school of mbo, en hebt dus nog veel kennis van je vooropleiding paraat. Die kun je meteen gebruiken, smart!

Okay okay, er zitten misschien ook wel een paar nadelen aan meteen gaan studeren:

  • Heb je écht een goede indruk gekregen van je studie en weet je wat je kunt verwachten? Door de maatregelen tegen corona waren open dagen vooral online. Natuurlijk kun je tussentijds stoppen met je studie, maar je hebt dan wel onnodig collegegeld betaald en moet je basisbeurs en OV ook terugbetalen. Dure grap!
  • Kies je voor een internationale studie in Nederland, dan moet je er rekening mee houden dat er door inreisbeperkingen minder internationale studenten zijn.

Overtuigd om te gaan studeren? Check alvast welke opleidingen in Leeuwarden er zijn!

Voor- en nadelen van eerst een tussenjaar

Een tussenjaar kan heel waardevol zijn. De voordelen zijn onder meer:

  • Je hoeft je nog niet druk te maken over een studiekeuze. Je kunt straks weer open dagen van opleidingen bezoeken en de sfeer op een hogeschool of universiteit proeven. Dat is wel zo relaxed, toch?
  • Een tussenjaar is perfect om jezelf te ontwikkelen. Ga backpacken in Azië en leer makkelijk contact te maken met nieuwe mensen, leer een nieuwe taal en ontdek hoe je je aanpast aan nieuwe situaties. Je krijgt hier geen diploma voor, maar het is wel mega waardevol voor je persoonlijke ontwikkeling.
  • Wil je graag op kamers, dan is een tussenjaar ook ideaal. Je kunt een jaartje gaan werken en geld sparen. Met wat spaargeld kun je straks makkelijk je studentenleven betalen en hoef je niet veel te gaan werken naast je studie. #lifehack

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Nou ja, misschien toch wel:

  • Na een tussenjaar kan de motivatie om te gaan studeren lager zijn, je bent er toch even tussenuit geweest. Studeren zal dan echt even weer wennen zijn.
  • Je klasgenoten en vrienden gaan waarschijnlijk meteen studeren. Als jij een jaar later start met je studie zit je waarschijnlijk zonder bekenden in de collegezaal. Is dat erg? Nee hoor, je kunt altijd nieuwe vrienden maken!

Lijkt zo’n tussenjaar je wel wat en wil je inspiratie opdoen? Check dan meteen even wat je moet regelen voor een tussenjaar en wat je allemaal in een tussenjaar kunt doen.