Hoe kies je je opleiding?

Dít is het moment, nu maak jij een levensbepalende keuze: je studie! Poe, dat klinkt wel heel zwaar. Misschien is deze insteek niet zo verstandig. Maar slim kiezen is wel een goed idee. Want hoe fijn is het als je straks een opleiding volgt die bij je past, waar je blij van wordt en waarmee je later een fijne baan vindt? Om je te helpen hebben we enkele handige stappen op een rijtje gezet.

Stap 1: Verken jezelf

Een goede toekomst begint bij jezelf. Of beter: bij kennis over jezelf. Schuif alle adviezen van anderen even opzij en negeer nieuwsberichten over kansrijke of kansloze banen. Wie ben jij? Wat past bij jou? Dat is het belangrijkste. Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • wat zijn mijn interesses en hobby’s?
  • wat doe ik graag?
  • waar krijg ik vaak complimenten voor?
  • wat vind ik echt niet leuk?

Je kunt daarnaast (gratis) online testjes doen, bijvoorbeeld om je sterke kanten en valkuilen te ontdekken. Ook op Qompas.nl vind je diverse testjes. Bespreek de resultaten eens met familie en vrienden; herkennen zij jou daar in?

Stap 2: Wat verwacht je van een studie?

Nog steeds los van concrete opleidingen bedenk je wat je (praktische) verwachtingen zijn op het gebied van studie en studeren. Stel jezelf vragen als:

  • wat voor soort lesvorm vind ik plezierig (bv. hoorcolleges, opdrachten, stages)?
  • wil ik vooral de theorie induiken of (meteen) praktisch aan de slag?
  • wil ik met veel mensen dezelfde studie doen of lijkt een klein, select groepje me wel wat?
  • in welke taal wil ik les krijgen en wil ik wel of niet met internationale studenten in de studiebanken?

Je kunt op basis van stap 1 en 2 een mindmap maken om alles handig in kaart te brengen. Dat kan gewoon met papier en stiften, maar ook online met bijvoorbeeld mindmeister.com of coggle.it.

Stap 3: Bekijk en vergelijk studies

Nu je meer weet over jezelf en over je verwachtingen, kun je je (online) storten op het grote aanbod. Tip: kijk met een brede blik en sluit geen studies uit op basis van vooroordelen of namen van opleidingen. Op studiekeuze123.nl vind je een compleet overzicht en kun je opleidingen vergelijken. Online vind je talloze studiekeuzetesten en anders kun je je licht opsteken bij een ‘echte’ studieadviseur.

Stap 4: Verken studies ‘in het echt’

Nu je als het goed is een aantal opties hebt gevonden die goed bij je lijken te passen, is het zaak om deze nader te inspecteren. Zoek/vraag gedetailleerde informatie op, bezoek open dagen en ga proefstuderen (een dag of dagdeel meelopen of een college volgen). Ken je (via via) iemand die deze opleiding al volgt? Vraag eens naar de ervaringen (maar let op: diegene is anders dan jij bent, dus hij/zij kan het beter/minder ervaren dan dat jij zou doen / stel dus specifieke vragen). Tip: houd de deadline voor het daadwerkelijk aanmelden voor de opleiding in de gaten. Die ligt voor studies met numerus fixus een stuk vroeger dan voor overige studies.

Op onze site vind je meer informatie over opleidingen in Leeuwarden en over de eerstkomende open dagen. Enkele huidige studenten gaven ook nog tips, die vind je in deze video:

Tot slot

Bedenk je dat een studiekeuze niet levensbepalend is. Binnen een opleiding zijn nog vaak veel specialisatiekeuzes aanwezig en na je bachelor zijn er meestal meerdere master-mogelijkheden. Bovendien: bij het gros van de studies kun je na afloop nog veel verschillende carrière kanten op. Verdiep, verken, kies en ontspan ???? Succes!